Valg av paneler til bred hest og for deg med vond rygg/hofter

Når hesten er "bred som en låvedør" er det lett for å havne i stol-sits, og man vipper bakover i setet.

Ved å bruke paneler som er 1 cm tykkere, samt at mange spanske modeller må bygges opp 1-2 cm bak hvis du vipper bakover, kan man gjøre setet noe smalere og det blir lettere å rette ut beina.

Eksempel på panel tykkelse foran/midten/bak:

  • 5/5/7 cm = smalere sete, kan brukes uten grandeur pad under
  • 4/5/7 cm = ved veldig overbygd hest over manken
  • 4/4/6 cm = Gir ikke smalere sete, men bygger opp salen bak

Bildene under viser en spansk sal når den er ny og læret er stivt. Saler med lærbom må ris i 20-30 timer før den former seg helt etter hesten. Panelene her er 4 cm hele veien som er standard tykkelse.

Bilde 2: etter hvert som salen var brukt mer, sank den ned, men hesten er så bred over ryggen at det var begrenset hvor mye den ville legge seg ned i front. Dermed ble panelene byttet til tykkelse 5/5/7 til bruk med kun vanlig sjabrak. Hvis man bruker grandeur pad under så hadde det holdt med å kun bygge den opp bak: 4/4/6 eller 4/5/7. Poenget er å løfte salen slik at rytter havner i balanse. 

 

     Panelenes lengde bør dekke under hele selve setet på salen for jevn vektfordeling. Dersom total lengde på salen er 50cm (vanlig på alle saler opp til 33cm i spansk og 18" i engelsk modell), Så kan man velge paneler på normalt ca 46-47cm som gir en anleggsflate på 45cm. Det er så klart litt variasjoner utifra lengde på hestens rygg og rytters vekt.