Måleguide til din nye Hidalgo sal

Ved bestilling av sal til deg og din hest trenger vi:

Hidalgo har mange forskjellige salmodeller. Engelske saler måles i tommer" og resten måles i cm, men fra forskjellige steder på setene. Vær obs på at et dypt sete vil føles mindre enn et flatere sete i engelske seter. 

Saler som måles i cm, som de spanske typene, leveres i 3 standard størrelser i serie 2 og light modeller. Spesial modellene kan tilpasses ytterligere etter ønske.

  • Small: 30-31cm (tilsvarer buksestr opp til ca 40/42)
  • Medium 33-34cm (tilsvarer buksestr fra 42/44)
  • Large 36cm (buksestr fra 46)

 

Paneler

For å finne ut lengde og tykkelse på paneler du trenger til din hest, må du først måle hestens rygg.

1. Finn et målebånd
2. Still hesten opp med rettstilte bein, og hestens hode vinklet rett fram.
3. Finn kanten av skulderbladet ved å følge konturen bak skulderen.
4. Finn kanten på bakerste ribbein ved å følge den bakerste ribbeinsbuen opp mot ryggraden. Husk at ribbeina ikke går rett opp, men svinger fremover i en bue opp mot innfesting på ryggraden. Det aktuelle salleiet er derfor kortere enn det først kan se ut som.
5. Mål avstanden fra bak skulderbladet til bakerste ribbein. 
VIKTIG: Salens paneler skal ideelt sett ikke ligge utenfor siste ribbein, da vil du få press på hestens lenderygg (lumbalene), som er hestens mest bevegelige del av ryggen, men som også tåler minst belastning. Ved press her får hesten ofte låsninger og ellers problemer med å bære rytter korrekt.

Selve panelene måles på den myke siden som ligger mot hestens rygg, ikke borrelås-siden.

 Det finnes 2 typer paneler for Hidalgo saler med lærbom.

Engelske paneler:


Spanske paneler:
En fordel ved distanseridning og tyngre rytter. Disse gir den desidert beste vektfordelingen.
Valg av tykkelse på paneler:
Hidalgo har paneler i variende tykkelse. Standard tykkelse er 4 cm. (Vises slik: 4/4/4)

Disse kan også bestilles med mer tykkelse foran, bak eller i midten. 
Eksempel: 6/4/4 = paneler som er 6cm høye foran for å fylle ut mer bak skuldrene, og 4cm fyllhøyde på resten av ryggen.

Atrofi
Mange hester har det man kaller lommer bak skulderbladet, og det kan også strekke seg over hele salleiet, hvor det da ser ut som at ryggraden stikker mer ut. Dette er atrofierte muskler (muskelsvinn) som kan oppstå av flere årsaker: Trykk, dårlig blodtilførsel, manglende bruk/bevegelse (inaktivitet), feil bruk, ernæringssvikt, aldring. 


Atrofi er reversibelt, dvs at man kan ved riktig trening forbedre muskeltonus ( muskelvolumet). Først og fremst bør man sørge for bedre blodsirkulasjon til vevet for at muskelen kan vokse. Dette gjøres ved å behandle hesten med for eks massasje, varme, triggerpunktbehandling, laserbehandling og løsgjørende øvelser for å øke mobilitet til leddene.

Hester som har atrofierte muskler bør først og fremst trenes opp fra bakken, og ved tilpassing av sal må det være nok klaring for hestens ryggrad. Salen skal ikke under noen omstendigheter presse på ryggtappene. 
Ved bruk av sal på slike hester anbefaler vi Grandeur Physio Pad for ytterligere vektfordeling og avlastning, samt for korrigering av tyngdepunkt. Disse har lommer for innlegg slik at man til og med kan justere densitet (myk eller fast) på underlaget.

Eks: Bildet over viser en engelsk sal med standard 4cm tykke paneler. Denne hesten er ganske rund over ryggen og ha lav manke. Her trengs det derfor ingen ytterligere justeringer i front da det er god mankeklaring og ryggradsfrihet i kanalen.

 

Kontakt oss gjerne for videre hjelp.

Du kan sende bilder av hestens rygg for å få videre råd:

- Fra siden med hodet rett frem og rettstilte bein

- Bakfra, litt over hesten for å se ryggens form

- I forskjellige vinkler for å synliggjøre eventuelle søkk.