Fremgangsmåte Rally limsko

Tekst og bilder er kopiert fra Hoofstar sin egen brukerveiledning.

Du trenger følgende verktøy for å lime Hoofstar Rally:

  • hovrasp
  • Limbeslag Rally i riktig størrelse
  • Folie med håndtak
  • Lim (PU eller akryllim)
  • blandedyser (miksing tips)
  • klemmepistol

1. Tørk hoven
OBS: Kun om vinteren eller med våte høver!
Hoofstar “Rally” hovsko festes kun optimalt på en tørr hov. Avhengig av årstid og forhold er imidlertid høvene våtere eller tørrere. Hvis hoven føles fuktig, må den tørkes før påføring av limskoen, enten med varmepistol eller med vanlig hårføner på høyeste innstilling.
Vanlig hårføner: tørk hver hov i minst 2 minutter. I tørt vær eller ved bruk av varmluftpistol reduseres tiden tilsvarende.

2. Gjør hoven grundig ru
For at limet skal feste seg godt til hoven, må hovveggen gjøres ru.
Bruk den fine siden av hovraspen og kant den litt. Det beste for ryggen din er å bruke hovstøtte.
Undersiden av hoven trenger ikke å være ru.
Rally-limskoen holder kun godt på en godt og grundig ruet hov (dvs. friskt horn på hovveggen) !
Ikke bruk avfettingsmiddel eller bremseskiverens.
Dette reduserer klebeevnen til 2-komponentlimet. Etter oppruing, ikke ta på det nyoppruede området.

3. Velg skostørrelse og brostørrelse

Etter hovtrim må du finne riktig størrelse på skoen. 
Skoen bør heller sitte litt trangt enn for løst, da den er noe fleksibel i bredde. Skoen skal sitte tett inntil hovveggen hele veien rundt.
Vær obs på at du må prøve på hver hov individuelt da det kan være forskjeller.

Hver Rally sko kommer med et utvalg på 3 til 5 broer. For å teste hvilken bro som er riktig setter du hovskoen med den umonterte broen på hoven (hold hoven oppe), press endene av hovskoen sammen til begge sider er i flukt med hovveggen. Hold broene og test hvilken som passer akkurat i denne avstanden.

Ta av skoen igjen, løsne den valgte broen fra de andre. Utfør prosedyren for hver hov individuelt, høvene kan være av forskjellige størrelser!

4. Sett inn bro
Rally er kun stabil på hoven når en bro brukes. Finn riktig brostørrelse fra det medfølgende utvalget og monter inn den ene siden ved å stikke broen inn i brohullet i 90 graders vinkel.

5. Juster hovsko-lengden
Det er mulig at skoen er for lang for hoven. Skoen skal være i flukt med hoven bak. En for lang sko må forkortes. Dette er ganske enkelt å gjøre med en tang, en baufil eller lignende. Hold hovskoen på hoven og merk av lengden du skal ha. Ta av hovskoen og knip/skjær av overflødig del. Test igjen. Hovskoen må være i flukt med hoven.

Et V-snitt er mest behagelig for de fleste hester. Hovskoene kan også forkortes dersom skoen allerede er limt på.

6. Fest skoen på hoven med strekkfilm
For å gjøre dette setter du dem tilbake på hesten din og pakker deretter inn hovskoen med den selvklebende folien (ministretchfilm). Pakk folien over tåen med første og andre innpakning og pass på at skoen ikke glir.

Seks til syv runder er tilstrekkelig. Siden kun sideveggene limes, trenger ikke undersiden være helt dekket med folie. Når du er ferdig kan du sette hoven tilbake på bakken. Gjør det samme med den andre hoven.

Folien må være veldig stram og tettsittende. Hvis den er for slakk, holder ikke limet godt. Hvis du er i tvil, fjern folien og start på nytt.

7. Bestem påfyllingsåpningen

Rally har mange hull som limet kan injiseres gjennom. Velg 2 til 3 hull på hver side og stikk et hull i folien med en nøkkel eller annen gjenstand som ikke er for skarp (hovskrape, skrutrekker).

Hvis du merker ved liming at ingen lim har spredt seg til et bestemt område, kan du stikke hull på dette punktet for å sprøyte inn lim der.

8. Sett inn adapter

Bruker du silikonpresse eller universalapplikatorpistol og ikke applikatorpistolen fra glue-u, må du bruke adapter til Shufit akryllimet slik at limet presses riktig ut.
Kun adapteren sørger for at 10:1 to-komponent Shufit-limet presses ut riktig.

9. Klargjør lim

Forvarm limet til 20 til 25 grader (ideelt sett 30 grader, min. 15 grader, maks. 50 grader). Jo varmere, jo lettere flyter limet. Under 15 grader vil ikke limet herde lenger. Forvarm i termoboks eller i tåteflaskevarmer etc.

Sett limpatronen inn i applikatorpistolen.
Ta på hansker for å beskytte hendene!

Skru av patronlokket. Nå må du presse noen dråper lim ut av patronen (for å fjerne overflødig luft, ellers vil de to komponentene ikke blandes jevnt). Ikke berør de enkelte komponentene i limet, da de er ublandet og skadelig for helsen din! Sett nå på blandedysen. Blandemunnstykket festes med skrukorken som du nettopp har skrudd av patronen. Skru skrukorken veldig godt fast slik at limet ikke kan renne inn i gjengen på blandemunnstykket.

10. Liming

For liming setter du blandemunnstykket på hver av de 4 fyllingsåpningene til hovskoen og injiserer limet til sideveggen er fylt med lim eller til du kan se at limet renner oppover. Press limet forsiktig og sakte inn slik at det ikke renner under sålen. Trykk kun én gang og observer først hvordan limet flyter.

Forsiktig: Blandedysen er kun plassert på hullene, den passer ikke helt inn. Det er greit, da limet fortsatt vil renne gjennom.

 

11. Herding + fjerne folie

Limet tar ca. 10 minutter å herde. Inntil da må hesten din forbli bundet og kan ikke gå rundt. Spesielt i løpet av de første 2 til 3 minuttene må du passe på at hesten står helt rolig, ellers kan det dannes mikrosprekker i limet.

Etter 10 minutter kan du fjerne folien, skoene sitter nå godt på plass.

Merk: etter 10 minutter kan limbeslaget utsettes for lette belastninger, dvs. hesten din kan bevege seg litt. Det er aller best å la hesten stå på boks eller et lite område i 1 til 2 timer etter liming.
Etter 2 timer kan du bruke hesten som normalt.

Fjern limskoene igjen

Hvis du vil fjerne Hoofstar Rally igjen, trenger du en tang. Med denne tar du tak i den øvre kanten av sideklaffen, som vist på bildet. Denne rulles ned. Sideklaffene er veldig fleksible, så du trenger ikke å bekymre deg for at de ryker. Limet holder seg på hoven på grunn av rullebevegelsen, Hoofstar limsko kan enkelt brukes igjen etter en kort rengjøring.