Suksess med barfothest

Suksess med barfothest

  • Hvordan lykkes man med å la hesten gå uten jernsko?
  • Hvilket boots-merke skal man velge?
  • Hvorfor blir hesten sårbeint? - hvordan forebygge dette?
  • Hvordan bør en barfot-hov se ut?

Dette er noen vanlige spørsmål som ofte blir stilt.

I denne bloggen skal vi se på noen viktige faktorer som må oppfylles for å kunne ha hesten barfot, og hva man kan gjøre for å lykkes med overgang til barfot.

Her er noen gode grunner til å la hesten gå barfot, eller bruker beslag laget av andre materialer enn stål:

  •  Barfothøver har bedre blodsirkulasjon - hoven fungerer som et hjerte uten sko; den treffer bakken og strålen pumper blodet opp igjen fra hoven.
  • Barfothøver får 90% mindre belastning, som gir mindre risiko for seneskader og forkalkninger. I vinterhalvåret kan man legge til rette i luftegården eller sette på boots/limsko av plast med brodder ved behov. Da unngår man unødig punktbelastning over lengre tid. 
  • Hester som får gå barfot mesteparten av livet, får økt livskvalitet og lever gjerne lengre.
  • Unge barfothester blir ikke hindret i å utvikle normal form og bredde på hovbeinet.
  • barfot høver og boots vibrerer ikke ved nedslag og dette vil derfor ikke påvirke hestens bein over tid som en sko av stål.
  • Boots og limsko vil aldri deformere hoven og gi sammensnevringer, fordi hoven ikke blir avstivet. Da kan man unngå unødige smerter, endringer av bevegelsene, tripping, muskelproblemer og forkalkninger av ledd, deformasjon av hovbeinet, skader i lærhuden, hovbeinsrotasjon, forfangenhet, hovkreft, hovsenebeinsproblem, svak lamellforbindelse og mange andre sykdommer.
  • Søm settes i lamellranden. Dette lager inngangshull for bakterier og gjør at den blir svekket over tid. Dette fører igjen til separasjoner. Det er ikke alltid lett å se når skaden er skjedd, fordi separasjoner under høvene er skjult frem til skoene tas av. Videre fører dette til uttørking og mindre elastisitet i hoven. Den isolerende effekten hovkapselen skal ha, blir svekket og gir nedsatt stoffskifte i hoven ved kulde = negativ effekt ved dannelse av lamellhorn og hovbeinets tilknytning til hovkapselen.
  • Siden jernskoen står på en stund når den først er satt på, skjer det endringer i balansering, belastning og overrulling etterhvert som den vokser uten å bli slitt. = muskel og leddskader, overbein, ringbein, +økt risiko for hovsprekker og seperasjon i lamellranden. Skoen hindrer også sjokkabsorbering  som skal ta imot harde nedslag. Dette gir igjen skader på ledd osv.
  • Barfothest = Tryggere håndtering. Når hester går i flokk, minsker det sjansen for skader.

 

Å la hesten gå barfot så mye som mulig er først og fremst helsefremmende og det kan til og med være livsforlengende. Det er likevel behov for ekstra beskyttelse av høvene ved mye slitasje under trening. Her finnes det i dag mange forskjellige boots merker for alle typer høver og formål.

Bildet over viser Explora Magic på frambeina og Scoot boots på bakbeina. Det er ikke noe problem å kombinere 2 forskjellige Boots-merker på denne måten. Det viktigste er at de er tilpasset som hånd i hanske for best mulig passform, og er godt polstret ved bruk på hester med lite pels og sensitiv hud.

Hva må man tenke over ved overgang til barfothest?

Det kan være mye å tenke over i starten når man går over til barfot-hestehold. Man må også gjerne tilrettelegge underlag i luftegården.

Barfothester trenger normalt hovtrim hver 4-6 uke, og kanskje enda oftere i starten. Ved en overgangsfase er det også et must å ha boots for beskyttelse under trening og på skarpt underlag. Det vil normalt ta ca ett år for en hov å vokse helt ut med ny frisk og sterk hovvegg som ikke har gamle belastningsskader fra søm og jernsko.

Har du tid til å la hesten få venne seg til den nye tilværelsen?

Hovtrim med riktig balansering av høvene er meget relevant når det kommer til rehabilitering av hestens muskler, sener og ligamenter. Her er det også snakk om overrulling, rette vinkler etc. for akkurat det individet det gjelder.

Bildet over viser en bakhov før og etter hovtrim. Bakhøver blir som regel slitt under, men ikke i tåen. Dette gjør at jo mer slitt høvene blir under i sålen og hælen, jo lenger vil tåen bli. Dette fører til økt overrulling (hesten må løfte beina høyere for å "rulle" over tåen i bevegelse), samt at hesten ikke vil klare å stå med rette vinkler i beina da høvene tvinger den til å plassere beina lengre inn under kroppen. Dette igjen, vil føre til spenninger i bekkenet dersom det går for lang tid før ny hovtrim.

I tillegg blir det vanskelig å tilpasse boots til en hov som er veldig avlang eller har sleng/ separasjoner. De fleste boots er nemlig laget ut i fra en "perfekt hov" som vil si at lengden er maks 1cm lengre enn bredden på hoven.

Har du en barfottrimmer i ditt område som kan hjelpe deg i gang med oppfølging? 

Det er lurt å sette seg litt inn i hvordan høvene skal se ut, og når det er på tide med hovtrim. Mange lærer seg å raspe litt av kantene selv imellom hver hovtrim. Dette er fint hvis høvene lett blir flisete i kantene eller bootsene har begynt å bli litt trang. Da skal det som regel ikke så mye til for at du slipper å utsette den planlagte rideturen. Det holder gjerne å bare raspe litt i tåen slik at hoven kommer lengre inn i skoen, som vist på bildet over, hvor tåen er raspet inn.

 

På bildet over vises en framhov (venstre fram) før trim. Her kan man se at det er noe skjevslitasje i tåen, samt litt påbegynnende separasjon (mørke partier i lamellranden).

Slitasje vises etter hestens bevegelsesmønster. Vi kan derfor se på denne hoven at overrulling skjer på hovens utside, der den er mest slitt. Dette kan tyde på stramme muskler i hestens bein/kropp som gjør at den ikke løfter beinet skikkelig. Så lenge det kun er muskulært, kan man rette opp skjevstilling ved riktig hovtrim og behandling muskulært. Dersom hesten sliter skjevt grunnet forkalkning eller skjev beinstilling som ikke kan rettes opp særlig, bør man være ytterst forsiktig med å rette opp for mye.

Når bør man se på andre alternativer enn boots?

For noen hesteeiere er det ikke aktuelt med boots. Det kan for eks være at man har mange hester som skal trenes eller annet som gjør hverdagen for travel. Dersom dette er tilfelle, bør du ta en titt på limsko. Disse gir full beskyttelse hele døgnet og kan broddes. Hovveggen vil ikke bli skadet av limet, og du slipper sømhull som får bakterieangrep. Limsko kan sitte på i ca 4-6 uker. Varighet avhenger litt av limeprosessen og slitasje.

 

     

     

    Kilder og bakgrunn: Faglitteratur om barfothest, 16 års erfaring med barfottrim, barfot hestehold og bruk av boots, samt anatomistudier ved nht.

    Tilbake til bloggen

    Legg igjen en kommentar