Hestens asymmetri
Del
Jeg er sikker på at du som rytter har vært borti minst 1 av følgende problemstillinger:
- Hestens rygg er skjevt muskulert og salen sklir dermed til en side
- Rytter sitter skjevt og legger mer vekt i en stigbøyle
- Rytter har ulik lengde på stigbøylereimene og drar derfor med seg salen sideveis
- Salen ligger ustabilt, eller underlaget sklir ned fra kanalen.
- Salen er ikke balansert riktig og tipper framover eller bakover.
I denne bloggen forklarer jeg litt om hvordan man kan løse problemer med sal som sklir eller tipper. Dette forutsetter at man har en sal med et system som gir plass til korreksjonsinnlegg, eksempelvis Hidalgo med lærbom.
Ingen hester er helt symmetriske i muskulaturen.
Akkurat som med oss mennesker, er hester sterkere på en side og foretrekker derfor å gjøre tunge øvelser på den siden det er lettest, altså den siden de naturlig er sterkest på. Dermed vil hesten utviklet den siden mye bedre enn sin svake side. For å forebygge må man passe på å trene opp den svake siden også, men det kan være utfordrende.
Andre årsaker til at hesten er skjev kan være skader, låsninger, dårlig syn på et øye eller andre smerterelaterte årsaker som vond rygg, såre muskler, tenner, slitasje etc slik at den avlaster og bærer seg skjevt.
Bilde: Hest som foretrekker å bruke sin venstre side mest, selv på høyre hånd. Det er en våken type som spenner seg lett i kroppen. Den er jevnlig fulgt opp med behandlinger både muskulært og tenner, samt kiropraktikk, lysterapi og akupunktur. Hesten fungerer fint med sine skjevheter så lenge det vedlikeholdes og utstyret tilpasses godt.
Kroppen henger sammen.
Får du et problem på hestens ene side, vil det påvirke flere steder i kroppen, og da typisk diagonalt på motsatt side.
Eks: Problemet stammer fra en feilstilling i hestens venstre bakbein og rytter merker at hesten har utslag i høyre frambein/skulder.
Eller: Hesten har problemer med nervesmerter i en tann. Rytter behandler hesten for låsning i bekken til slutt fordi den har avlastet seg for å unngå smerter. Problemet vil bare vende tilbake så lenge roten til årsaken ikke er behandlet.
Bilde: Denne hesten har skoliose (S-sving i ryggen / rotasjon i ryggvirvler) og det er ganske stor forskjell i muskulaturen fra høyre til venstre side.
Bildet viser manken på samme hest. Den har atrofierte muskler (muskelsvinn) som kan komme av både alder og trykkskader etter sal. Muskelatrofi er reversibelt og man kan stimulere muskelfibrene med massasje for å øke blodsirkulasjonen til området og dermed bygge opp musklene til normal tonus igjen. En slik hest bør ikke ha rytter på ryggen under opptrening, men lange tøyler-trening og annet grunnarbeid er fint.
Bilde: Hester setter som regel pris på en god massasje
Kontraherte og stive muskler, altså muskler som er trukket sammen, er enkelt sagt muskelfibre som har limt seg sammen og ikke slipper taket igjen når hesten slapper av. Man vil kjenne musklene som klumpete og strengete.
Dette går ut over motsatt side, ta for eks hestens nakke: Hesten kan fint bøye seg mot venstre (som er det mest vanlige), men sliter med å bøye seg på høyre hånd og tilter hodet i stedet mot venstre (kjennes som at den biter seg fast i bittet ofte), og stikker nakken inn mot høyre. Når hesten vrangstiller seg slik så kan det ha gått lang tid fra problemet oppstod og den har veldig sannsylig låsning flere steder som i nakke, kjeve og halsvirvler.
Dette betyr også at på den sterke siden er musklene kortere (kontraherte) (lettere for å samle seg og bøye seg mot samme side) mens på den svake siden er muskelfibrene lengre (ikke like lett å bøye seg til den svake siden fordi de korte musklene på motsatt side ikke klarer å slippe taket).
Asymmetri vil også ha mye å si for hvordan salen ligger på din hest. Er hesten rettere på en side, vil salen skli over til den siden.
Mange sliter med at det er forskjell på stigbøylene. Man tenker lett at det er en selv som er skjev, og det kan det så klart være, men man må også sjekke hesten. Det vil ikke hjelpe å høyne ene stigbøylen når hesten er skjev, da drar man bare salen mer over til siden.
Problemet kan løses ved å legge innlegg under salen for å bygge opp hvor det mangler "muskelmasse". Dette vil si at det ikke alltid holder å bare putte en vanlig halvpad under salen, fordi hesten gjerne er rettere hele veien ned på den svake siden, og en halvpad når dermed ikke ned til det aktuelle området. Ved bruk av halvpad kan man derfor forverre problemet fordi den tar stor plass, og salen sklir enda mer til en side.
Når problemet sitter lengre ned på siden av hesten, så må vi fylle ut her også. På bildet over prøver vi ut et nytt innlegg som skal tilpasses til en grandeur pad. Her er det klippet til innlegg fra et liggeunderlag som hadde passende densitet (hardhet). Det er et rimelig alternativ når man skal prøve seg frem. Det er et lag øverst (ikke synlig på bildet) og 2 lag lengre ned. PS: Husk å jevne ut alle kantene godt slik at det ikke blir klumpete mot hesten.
Når tykkelse og størrelse på innlegget var avklart, samt hvor det måtte plasseres, ble det klippet til slik at det passet i lommen på Grandeur sjabraken. Siden hesten er rettere i hele siden sin, sydde jeg på en lomme til på sjabraken (hvit), nedenfor den andre, som vist under på en Grandeur Airco sjabrak. Denne modellen heter Valencia og er laget for spanske saler da den har lommer som går lengre ned på sidene. Dette gjør at den også er veldig god til bruk på hester som er skjeve, også utenfor området en normal pad ville dekket.
Denne sjabraken er fantastisk fin å bruke når man vil ha færrest mulig lag som tar plass under salen. I øverste lommen har jeg også innlegg, men de er tilpasset slik at det er tomt helt øverst, og gradvis tykkere nedover.
Så har man funnet ut hvor salen legger seg, uansett om den tipper ned i framkant eller bakkant, eller sideveis, kan man rette det opp på denne måten. Husk at det er viktig med riktig densitet, at materialet ikke klemmes sammen for mye under salen).
Disse tipsene gjelder uansett hvilken sal eller merke man har, problemet løses på samme måte, med innlegg på riktige plassen. Bare husk at hvis man har fast bomjern i en sal, må det være bredt nok slik at det ikke klemmer på motsatt side av den siden man løfter.
10 kommentarer
hxmwjkzulv
szArjwRbLHJ
GRKdkhyZV
PdcOsbJZVxgk
vzLoJhDd