Tilpassing - Scoot boots

I denne filmen viser vi deg hvordan du tilpasser scoot boots og hva du skal se etter.

Måle hoven: 
Hoven måles 0-7 dager etter hovtrim.
Lengde:Mål fra tå til hæl, altså vektbærende område.
Bredde: Den bredeste delen av hoven.

Her er eksempler på hvordan gode målebilder ser ut. Du kan med fordel også ta bilde fra bakkenivå rett fra siden og forfra for å se hovvinkler.

 Vri-testen
: Ved prøving av scoot boots, kan du løfte opp hoven med skoen på, og prøve å vri skoen sideveis med hendene. Dersom skoen lett kan vris rundt uten bruk av makt, er skoen for stor. En riktig størrelse vil ikke la seg vri rundt.

Plass over hælen: Du skal alltid ha plass til 1 finger mellom bakre skrue  og hælen. Får du plass til omtrent hele hånden, og skoen henger løst ved løfting av beinet, er den for stor. (Se link til film over, tilpassing - 4 enkle steg).

Tråkk inn i skoen: La gjerne hesten ta et par steg for å tråkke skikkelig inn i skoen dersom du tror den er for liten. Det kan være nok til at skoen passer perfekt likevel. 

Frontstroppene kan være harde å lukke når de er nye. Ved hjelp av en hovskrape som er spiss i enden og bredere øverst, drar du lettere stroppene på plass over Chicago-skruene. Stroppene blir mer elastiske etter hvert, akkurat som skoene også blir. Derfor gjør det ikke noe om de virker litt for stramme i starten. Hovskrapen er også super når man bruker hansker om vinteren og når stroppene er våte og glatte.

Kodestroppene festes slik at du får plass til 1-2 fingre under. La gjerne hesten ta et par steg, da den alltid vil tråkke litt lengre inn i skoen, og da vil stroppene bli løsere. Dersom du vet at du skal ri i tung vegetasjon som gjørme og vann, stram stroppene et hakk strammere enn vanlig, og bruk kodestropp-låser. (De skal ikke strammes så mye at det skaper ubehag)! Har du ikke låser, kan du tvinne en gummistrikk rundt chicago-skruene i hælen, for ekstra sikring etter å ha festet stroppene.


Vipper du mellom to størrelser i sko, er det normalt anbefalt at man går opp en str, men typiske problemer du kan få da, er at skoene blir litt for romslige i hælen og kanskje på sidene. En måte å løse dette på er å bruke Endurance gaitere, såle eller shims. Det andre alternativet er å velge den minste størrelsen av de to, og trimme inn tåen, sleng eller hælen litt ekstra dersom mulig. En rund hovform er mest ideell ved bruk av Scoot Regular. Størrelse 0-7 kan velges i slim-modell som er 1cm smalere i bredden. Slim passer også bedre til bakbeina, da de som regel har en litt smalere form.

Forskjellige størrelser på hestens høver: Det er normalt at hesten må bruke 1-2 størrelser større i sko på frambeina enn bakbeina. Det er også normalt at en hov kan være mindre enn den andre parallelle hoven. Her er det kanskje nok å fylle ut skoen med shims, såle eller gaiter.

Gaitere: Det er to typer gaitere; Endurance og Trail. Det anbefales å bruke gaitere til følsomme hester. Det går ca 2 sett gaitere i året da de slites ut etter hvert. Gjørme og vann har også en påvirkning for levetiden. Trail-gaitere som festes med borrelås kan løsne dersom borrelåsfestene blir slitte/ gjørmete og ikke holdes rene grundig nok. Dette kan løses ved å sy eller lime festene sammen på skoen. Pålimte endurance-gaitere rives av skoene og erstattes lett med nye ved behov. Bildene viser endurance-gaitere, som dekker over de bakre skruene. Trail-gaitere beskytter kun området innenfor skruene.

Shims

Shims brukes til å fylle ut lengden på skoen, for eks hvis hoven havner mellom to størrelser, eller hvis høvene trimmes slik at man har litt å vokse på. Shims plasseres og festes i fronten av skoen.


Scoot Skins:


Scoot Minis:
Hvordan bruke innlegg for å minske størrelsen enda mer