Salen sklir til en side, hva kan jeg gjøre?

Hvis salen sklir, kan det forårsakes av flere ting.

  • Hestens rygg er skjevt muskulert
  • Rytter er skjev/ sitter skjevt og legger mer vekt i en stigbøyle
  • Rytter har ulik lengde på stigbøylereimene og drar derfor med seg salen sideveis
  • Salen blir ustabil på grunn av feil underlag eller underlag som sklir ned fra kanalen.
  • Salen er ikke balansert riktig og tipper framover eller bakover; Panelene kan også være for korte.

 

Skjevt muskulert hest:

Bildet over viser at hestens venstre skulder er mye rettere enn den høyre. Det er muligens vanskelig å se på bildet, men ryggraden har også en bue mot venstre (skoliose). Hest med skjevheter i ryggen anbefales alltid å følges opp med jevnlig behandling i tillegg til å få utstyret tilpasset. (Bildet ble tatt i forbindelse med behandling).

Bildet over viser manken på samme hest. Dette er en rygg med muskelatrofi (muskelsvinn). Den har trykkskader etter sal, og påfølgende dårlig blodsirkulasjon til musklene. I slike tilfeller er det ekstremt viktig med behandling og riktig trening for å styrke ryggen, samt trene opp dens svake side. Helst uten vekt fra rytter om mulig.

Bildet over: Dette er en hest som er lav over manken, ganske bred på venstre side og rett på sin høyre side. Under ridning foretrekker den for eks venstre gallopp, til og med på høyre hånd. Det jobbes hele tiden med å bygge opp den høyre siden, men uten innlegg under salen så vil salen skli over til høyre, uansett hva slags sal det er. Denne hesten har også det man kaller for fremskutt salleie da den er ganske rund i fasongen (rasetypisk for lipizzaner). Dette har gjort at saler gjerne sklir framover, og det har vært et problem med saler med bomjern da de lett kommer i veien for skulderen. Til slike hester anbefales det også anatomisk (måneformet) gjord i tillegg. (Egen blogg om denne hesten og dens case kommer.)

Når hestens rygg er skjevt muskulert, kan vi bygge opp salen hvor det trengs med shims - altså innlegg under salen. Hvis skjevhetene sitter høyt oppe, kan det være nok med et innlegg i en grandeur pad. Det er ikke uvanlig at hester er rettere i hele sin svake side, og det er ofte på høyre side, som vist på den hvite hesten. 

Når problemet sitter lengre ned på siden av hesten, så må vi fylle ut her også. På bildet over prøver vi ut nytt innlegg som skal tilpasses til en grandeur pad. Her er det klippet til innlegg fra et liggeunderlag som hadde passende densitet (hardhet). Det er et rimelig alternativ når man skal prøve seg frem. Det er et lag øverst, og 2 lag lengre ned. PS: Husk å jevne ut alle kantene godt slik at det ikke blir klumpete mot hesten.

Når det var avklart tykkelse og størrelse på innlegget og hvor det måtte plasseres, ble det klippet til slik at det passet i lommen på Grandeur sjabraken. Siden hesten er rettere i hele siden sin, sydde jeg på en lomme til på sjabraken (hvit), nedenfor den andre, som vist under på en Grandeur Airco sjabrak. Denne modellen heter Valencia og er laget for spanske saler da den har lommer som går lengre ned på sidene. Dette gjør at den også er veldig god til bruk på hester som er skjeve, også utenfor området en normal pad ville dekket.

 

Denne sjabraken er fantastisk fin å bruke når man vil ha færrest mulig lag som tar plass under salen. I øverste lommen har jeg også innlegg, men de er tilpasset slik at det er tomt helt øverst, og gradvis tykkere nedover.

Så har man funnet ut hvor salen legger seg, kan man rette det opp på denne måten. Husk at det er viktig med riktig densitet, at materialet ikke klemmes sammen for mye under salen).

Disse tipsene gjelder uansett hvilken sal eller merke man har, problemet løses på samme måte, med innlegg på riktige plassen. Bare husk at hvis man har bomjern i en sal, må det være bredt nok slik at det ikke klemmer på motsatt side av den siden man løfter.

Filmen viser hvordan grandeur sjabraken løfter salen opp fra skulderen på den hvite hesten, med tilpassede innlegg.