Hvordan montere ispigger

Her beskrives fremgangsmåten ved montering av ispigger i Scoot Boots. Alle variantene kan pigges. Det anbefales å bruke 8 til 11 pigger per boot. Det går også an å bruke større brodder, men dette vil skape desto større punktbelastning, og kan være skadelig for hestens bein over tid. Derfor vil vi anbefale å bruke ispigger så langt det er mulig.

Best Grip ispigger sitter godt på isføre, og er opprinnelig laget for ATV. Vær obs på at man kan være uheldig å skli uansett hvilken type brodd man velger å bruke. For eksempel ridning i høy fart hvor man ikke tar forhåndsregler for at det kan være klink is skjult under nysnø, eller man kan være uheldig ved at hesten skvetter og hopper brått til siden.

Utstyr

 • Hvit tusj
 • Skrumaskin eller manuelt monteringshåndtak
 • Borr str 4-4,5mm
 • Monteringsbits (husk riktig str i forhold til ispigg-str)
 • ispigger
 • Tang
 • Hodelykt /godt lys

  

Forberedelser

 • Du trenger en kjøkken/ arbeidsbenk eller lignende med godt lys over, men det anbefales uansett å bruke hodelykt for lettere montering. Bruk et skjærebrett / stabilt (ikke glatt) underlag for å beskytte benken.
 • Begynn alltid med å markere med hvit tusj hvor du vil plassere piggene. Bruk evt en linjal dersom det er vanskelig å få noenlunde like avstander.
 • Borr 3-4mm dype hull  (MAKS) hvor du har markert på forhånd. Hullene skal IKKE gå gjennom hele sålen.
 • Bruk en tang for å lettere dra ut den løse gummien fra hullene.

  

 

 Montering

 1. Bytt til monteringsbits på skrumaskinen.
 2. Hold et godt grep på skoen, og press den litt ned mot benken. Stå slik at du får lagt vekt på ovenfra og rett ned på skruen med skrumaskinen. Viktig at du vinkler skruen riktig i forhold til skoens vinkel, og pass på at du ikke står i fare for å treffe deg selv i hånden dersom skruen glipper!!
 3. Anbefaler bruk av hodelykt -> Sørg for at spissen til gjengene på skruen peker til venstre/mot deg dersom du er høyrehendt. Da ser du om du treffer riktig med spissen ned i hullet først. Hvis du bommer, har for lite eller for mye vekt på skruen under montering, vil skruen sprette ut av bitsen, eller vri seg skjevt. Skru ut, og monter på nytt dersom det er nødvendig.
 4. Når alle skruene er montert, dobbeltsjekk at alle har lik høyde, og ikke stikker ut lengre enn på bildet, maks 5mm.

   

 Det anbefales å ha ett par vinterboots med pigger, og et par sommerboot uten pigger. Det er mulig å ta ut gamle pigger, men som regel vil monterings hakkene i skruene være slitt bort, og man må da skru de ut med tang, dersom man får grep på de. Hullene kan tettes med silikon f eks. Skoene bør ikke pigges på nytt etter dette. Du kan også med fordel velge å fortsette å bruke skoene med pigger på bart føre. De vil da fungere supert som gresspigger, og ved f eks klatreturer på sleipt føre. Piggene i tåen vil bli slitt ut etterhvert, avhengig av hestens bevegelsesmønster. Piggene i bakkant av skoen holder som regel ut skoens levetid.