Hvordan lime Scoot Skins

Forord: Les nøye gjennom oppskriften og ta gjerne noen notater til dagen du skal lime.  En god preparasjon betyr alt for holdbarhet og resultat.

Utstyrsliste:

 • hovrasp
 • Scoot skins hovskall i riktig størrelse
 • Folie med håndtak
 • Lim - vi bruker Glue-U shufit akryllim
 • blandedyser (miksing tips) - til påføring av lim
 • Glue-u limpistol - Dersom du har en universal type, trenger du adapter.
 • Blåtind eller lignende alcoholbasert (for å fjerne smuss og fett fra høver og hovskall)
 • varmluftspistol - For tørking av våte høver
 • Ved behov: Såler/Kilesåler eller sålemateriale til å fylle igjen under hoven.
 • engangshansker
 • Pustemaske ved liming innendørs

1. Først må høvene ha hovtrim. Rund godt av tåen slik at de ikke blir for lang innen skoene skal av igjen.

2. Tilpassing av hovskall

Scoot skins skal passe akkurat til hovens mål. En for stor sko vil kreve mer lim. Hvis du er kjent med Scoot boots fra før, kan du oppleve å måtte gå ned en størrelse i scoot skins limsko. Sidekappene gir rom for at hoven kan komme lengre inn i skoen enn ved boots, siden de ikke er lukket i front.

- Dersom hesten skal bruke såler, prøv skoen på med sålene i. 

- Forme kappene slik at de passer godt til hoven: klipp av med en tang eller gjæringssaks. Kappene skal ikke limes fast for høyt opp mot hårlinjen hvor negl dannes (coronet band).

 

3. Rue opp innsiden av skoene

Glatte flater gir ikke hold for lim. Derfor må innsiden rues opp for best mulig hold. Her bruker vi en drill med rund stålbørste. Bruk vernebriller, du vil ikke ha stålflis i øyet. Vend børsten fra deg som vist på bildet slik at du unngår å bli truffet av eventuelle stålfliser.

- Om ønskelig, kan du lage noen hull i sidekappene med enten drill eller hulltang, 5 mm. Dette gjør det lettere å se fra utsiden hvor limen har fordelt seg, i tillegg til at det kan gi ekstra godt hold for limen i hovskallet.

 

4.  Ru opp hovveggen.

For at limet skal feste seg godt til hoven, må hovveggen også gjøres ru.
Bruk den fine siden av hovraspen og kant den litt. Det beste for ryggen din er å bruke hovstøtte. Vær ekstra nøye med dette forarbeidet bak mot hælen, siden det er bak limen vil løsne først når de har vært limt på en stund.

IKKE ta på det nyoppruede området.

5. Rengjør

Rens hoven med blåtind eller lignende. Kan sløyfes, men dette fjerner partikler du ikke ser, dersom du er usikker. Ta litt rens på rent tørkepapir og klapp det på hoven slik at det ikke setter seg papirbiter på hoven.

6. Tørk

Sørg for at hovveggen er helt tørr.
Limsko festes kun optimalt på en tørr hov. Hvis hoven er fuktig, må den tørkes før påføring av limskoen, enten med varmepistol eller med vanlig hårføner på høyeste innstilling.
Vanlig hårføner: tørk hver hov i minst 2 minutter. I tørt vær eller ved bruk av varmluftpistol reduseres tiden. Dette kan man også sjekke med en fuktmåler.

Veldig viktig at du holder varmluftpistolen i bevegelse hele tiden. Du trenger ikke å holde den helt inntil hoven dersom hesten er nervøs for lyd. Sikkerhet først!


 Sålefyll:

Hvis du skal fylle ut sålen, er det noen materialer som må legges på under hoven før du setter på skoen. Finn ut av hva du evt skal bruke først, og følg bruksanvisning for det aktuelle fyll-komponentet. Ha sålefyll klart før du begynner å lime!


7. Liming

Sørg for å ha varmet opp limen før bruk. Bruk en bøtte med varmt vann. Limen bør ha en temperatur på 25-30 grader. Ved riktig temperatur flyter den lett og er lettere å påføre.

Ta på engangshansker og evt pustemaske om det ikke er god nok lufting.

Sett limtuben i limpistolen og monter kanylen/blandespissen. Press ut litt lim til den har en jevn farge. Er limen for kald, er det ikke sikkert den blander seg riktig.

Påfør limen på innsiden av hovskallet. Pass på å ikke ta på de stedene limen skal festes. 

Løft opp hoven, IKKE ta på selve hoven. Påfør evt sålefyll som du har gjort klart fra før, du har ikke tid til noe ekstra nå. Separer hovskallets sidekapper utover og sett hovskallet på hoven.

Pass på å få tåen så langt inn i skoen som mulig. Klem så med hendene på utsiden for at skoen skal feste seg litt. 

8. Plastfilm

Surr plastfilm stramt rundt hoven for å holde skoen på plass mens limen herder. 6-7 runder er tilstrekkelig. Sett så hoven i bakken. 

9. Herding

Limet bruker ca. 10 minutter på å herde. Inntil da må hesten stå i ro. Spesielt i løpet av de første 2 til 3 minuttene må du passe på at hesten står helt rolig, ellers kan det dannes mikrosprekker i limet.

Etter 10 minutter kan du fjerne folien, skoene sitter nå godt på plass. Hvis du er usikker kan du vente litt lengre.

10. Finpuss

Bildet under viser en hov rett etter at skoen er limt på. Kantene er litt skarpe, og det mangler litt lim rundt. Påfør litt ekstra lim rundt kantene for ekstra godt hold.

 Når limen er tørr nok, kan du også bruke en rasp eller hovkniv til å jevne kantene spesielt i front. Har du fått limrester utenpå skoene, kan du bruke den fine siden av raspen og forsiktig pusse det bort. Bildet under viser ferdig resultat etter finpuss.Sett så hesten på boks eller i en liten nok luftegård til at hesten står rolig.
Etter 2 timer kan du bruke hesten som normalt.

Fjerne limskoene igjen

Når det er tid for ny hovtrim, normalt rundt 6 uker, kan du fjerne skoene igjen ved hjelp av et flatt skrujern og hammer. Den som er dreven på dette kan også bruke et stemjern (chisel/meisel) med stor forsiktighet så du ikke lager hakk i hovveggen.

Limsko kan brukes igjen etter en rengjøring. Se egen fremgangsmetode for dette.