Hvordan lime Explora Racing

Utstyrsliste:

  • hovrasp
  • Explora hovskall i riktig størrelse
  • Folie med håndtak
  • Lim - Enten exploras eget merke eller Glue-U
  • blandedyser (miksing tips)
  • klemmepistol til lim
  • Blåtind (for å fjerne smuss/fett om nødvendig fra høver og hovskall)
  • varmluftspistol -Ved fuktige høver eller for å tilpasse hovskallet med varme.
  • Ved behov: Kilesåler eller sålemateriale til å fylle igjen under hoven.

1. Først må høvene ha hovtrim. Rund godt av tåen.

2. Tilpassing av hovskall

En for lang sko må forkortes da de skal være i flukt med hoven bak. Dette er ganske enkelt å gjøre med en tang, en baufil eller lignende. Hold hovskoen på hoven og merk av lengden du skal ha. Ta av hovskoen og knip/skjær av overflødig del.

Hvis hovskallets vinkel ikke passer hoven, kan du varme opp hovskallet, eller klippe litt mer åpning i front for best passform. 

Det er også lurt å lage noen ekstra hull fordelt rundt på skallet for injisering av lim. 8mm hull er fint.
 

3.  Ru opp hovveggen.

For at limet skal feste seg godt til hoven, må hovveggen gjøres ru.
Bruk den fine siden av hovraspen og kant den litt. Det beste for ryggen din er å bruke hovstøtte. Vær ekstra nøye med dette forarbeidet bak mot hælen, siden det er bak limen vil løsne først når de har vært limt på en stund.

Unngå bruk av avfettingsmiddel eller annen rens med mindre du må fjerne fett. Dette reduserer klebeevnen til 2-komponentlimet. Etter oppruing, ikke ta på det nyoppruede området. Dersom du likevel må rense hoven, tørk hoven ekstra godt med varmluftpistol.

4. Tørk hoven og rengjør

Sørg for at hovveggen er helt tørr.
Limsko festes kun optimalt på en tørr hov. Hvis hoven føles fuktig, må den tørkes før påføring av limskoen, enten med varmepistol eller med vanlig hårføner på høyeste innstilling.
Vanlig hårføner: tørk hver hov i minst 2 minutter. I tørt vær eller ved bruk av varmluftpistol reduseres tiden tilsvarende. Dette kan man også sjekke med en fuktmåler.


 

5. Fest skoen på hoven med gjennomsiktig strekk folie.

PS: Hvis du skal fylle ut sålen, er det noen materialer som må legges på under hoven før du setter på skoen. Finn ut av hva du evt skal bruke først, og følg bruksanvisning for det aktuelle fyll-komponentet.


Ta opp hoven til hesten, sett på limskoen uten lim, pass på å ikke ta på selve hovveggen!
  Pakk deretter inn hovskoen med den selvklebende folien (ministretchfilm). Pakk folien over tåen med første og andre innpakning og pass på at skoen ikke flytter på seg. 

Seks til syv runder er tilstrekkelig. Siden kun hovveggen limes, trenger ikke undersiden være helt dekket med folie. Når du er ferdig kan du sette hoven tilbake på bakken. Gjør det samme med den andre hoven. Gjør alltid klar 2 høver om gangen, så kan du lime begge raskt.

Folien må være veldig stram og tettsittende. Hvis den er for slakk, holder ikke limet godt. Hvis du er i tvil, fjern folien og start på nytt.

 

7. Forberedelse til liming

Lag hull gjennom plasten hvor det er ferdige hull gjennom skallene som limet kan injiseres gjennom.  Bruk en liten skrutrekker, syl, hovskrape etc.

8. Ved behov: Sett inn adapter

Bruker du silikonpresse eller universalapplikatorpistol og ikke applikatorpistolen fra glue-u, må du bruke adapter til Shufit akryllimet slik at limet presses riktig ut.
Kun adapteren sørger for at 10:1 to-komponent Shufit-limet presses ut riktig.

9. Klargjør lim

Forvarm limet til 20 til 25 grader (ideelt sett 30 grader, min. 15 grader, maks. 50 grader). Jo varmere, jo lettere flyter limet. Under 15 grader vil ikke limet herde lenger. Forvarm i en bøtte med varmt vann, det er enkelt og raskt. Vannet vil ikke komme inn i tuben.

Sett limpatronen inn i limpressen.
Ta på doble hansker for å beskytte hendene, og gjerne pustemaske om du skal lime innendørs, da limen lukter sterkt.

kapp av patronlokket. Nå må du presse noen dråper lim ut av patronen (for å fjerne overflødig luft, ellers vil ikke de to komponentene blandes jevnt). Ikke berør de enkelte komponentene i limet, da de er ublandet og skadelig for helsen din! Sett på kanylen (miksing tips). Skru kanylen godt fast.

10. Liming

Press inn lim i alle hullene du har laget på forhånd i hovskoen. Injiser limet til du ser sideveggen er fylt med lim eller til du kan se at limet renner oppover. Press limet forsiktig og sakte inn slik at det ikke renner under sålen. Trykk kun én gang først og sjekk hvordan limet flyter.

11. Herding + fjerne folie

Limet bruker ca. 10 minutter på å herde. Inntil da må hesten din stå i ro. Spesielt i løpet av de første 2 til 3 minuttene må du passe på at hesten står helt rolig, ellers kan det dannes mikrosprekker i limet.

Etter 10 minutter kan du fjerne folien, skoene sitter nå godt på plass. Hvis du er usikker kan du vente litt lengre.Sett så hesten på boks.
Etter 2 timer kan du bruke hesten som normalt.

Fjerne limskoene igjen

Når det er tid for ny hovtrim, normalt rundt 6 uker, kan du fjerne skoene igjen ved hjelp av et flatt skrujern og hammer. Den som er dreven på dette kan også bruke et stemjern (chisel/meisel) med stor forsiktighet så du ikke lager hakk i hovveggen.

Limsko kan brukes igjen etter en rengjøring.