Hvorfor velge Hidalgos bomfrie saler?

Hvorfor velge Hidalgos bomfrie saler?

Å kjøpe sal er en investering, ikke bare i kroner, men også i hesten rygg og helse, samt din egen kropp.

I dag finnes det så uendelig mange alternativer av saler og man ender ofte opp med å prøve mye forskjellig for å finne ut hva som passer både hest og rytter.

Noen ganger kommer man bare ikke helt i mål og blir ganske rådvill og lei til slutt.

Kjenner du deg igjen?

Slik var det for meg også. Derfor vil jeg fortelle nærmere hvorfor jeg endte opp med å satse spesielt på Hidalgos bomfrie saler.

Først litt om en vanlig bomsal og hva man må tenke på:

En vanlig bomsal har bomjern og et "skjelett", altså bomtre, som den er bygget opp rundt.

Over: Bildet er lånt fra Passier og viser et syntetisk bomtre.

Over: Bildet viser hvor bomjernet sitter, og forskjellige bredder.

Bomjernet bestemmer bredden på salen og treet bestemmer resten av formen; sete str, lengde, og om salen passer til rette eller svaie rygger.

Panelene er som regel av ull/syntet, luft, skum etc. Ullpaneler kan endres i form til en viss grad av saltilpasser, men man kan ikke endre selve treet, altså skjelettet til salen. Unntak er de salene som er bygget på et fleksibelt materiale (dyrere kvalitetssaler, eksempel Hidalgo Poly Flex Tree).

Utskiftbare bomjern er ganske smart, så lenge det passer! Haken er bare at det endrer ikke fasongen på resten av salen, og det gir ikke etter når skulderen føres bakover, og kan derfor komme i veien for hestens skulderrotasjon hvis det er for smalt. Man må derfor alltid være obs på å sjekke salen jevnlig i tilfelle hesten har endret seg og derfor trenger ny tilpassing av salen.

Hva skjer med bomsalen når man skifter bomjern?

 La oss si at du av en eller annen grunn må endre på salen. For eks unghest i vekst, økt muskeltonus, atrofi (muskelsvinn eller trykkskade etc).

Da er det jo flott om man har mulighet for å bytte bomjern, men dette endrer tyngdepunkt på salen. For eksempel ved bredere bomjern: Salen vil muligens tippe for mye frem og legge trykk oppå manken eller salen kan løfte seg for mye bak og vil da ikke ligge stabilt. Her kan man muligens bruke en pad under hvis det er mindre justeringer som må til.

© ErgoHorse. Illustrasjonen over viser en Hidalgo bomfri sal uten bomjern, disse må også balanseres riktig med hvordan man plasserer panelene og tykkelse på panelene. -> Du slipper å bytte ut salen fordi salens bredde justerer seg selv.

Bomsal med for smalt bomjern: Salen tipper bakover, og dersom salen er laget for hester som er rett i ryggen, så vil du få stor belastning på de bakerste ribbeina. Dette synes ofte som gnag i pelsen, (gnag kan også komme av sjabraker som har feil form) men da har hesten gjerne gått slik for lenge allerede. Ved et slikt problem har salen som regel også dannet bro, dvs at den ikke ligger jevnt mot hesten midt under salen, eller kanskje ikke har vektfordeling der i det hele tatt. Disse trykkpunktene du vil få foran og bakerst vil igjen føre til problemer i hestens rygg -> låsninger, ømming, muskelatrofi (muskelsvinn), adferdsproblemer; hesten blir ulydig, kan begynne å oppføre seg annerledes, problemer med for eks å fatte gallopp på ene hånden osv fordi den har ubehag.

Salens paneler: 

Faste paneler er som regel fyllt med ull, syntet-ull, luft eller en form for skum. Ullstopp kan endres av salmaker og kvalitetssaler med luft (flair) kan endres (bortsett fra de rimeligste merkene).

Tradisjonelle bomsaler krever tettere oppfølging og normalt bør ullstopp sjekkes minst en gang i året.

Bomfri sal, hva vil det si?

En bomfri sal betyr at den ikke har et fast bomjern og bomtre, men den må ikke forveksles med en ridepad (pute).

Bomfrie saler skal og bør ha god ryggradsfrihet og vektfordeling. Disse fleksible salene skal kunne tilpasse seg hesten ryggform, bredde og bevegelser konstant.

Over: Hidalgo allround modell med avtagbare paneler.

Over: God ryggradsfrihet er viktig

Det finnes mange former for bomfrie saler og jeg skal forklare nærmere hvorfor jeg vil anbefale akkurat Hidalgo.

Jeg har brukt mange år på utprøving av saler i forskjellige merker og utforminger, samt gjennomført kurser i tilpassing av saler i forbindelse med massasje og anatomiutdannelse på hest. (Det innebar derimot ikke omstopping av saler som er en helt egen utdannelse.)

Disse erfaringene har jeg tatt med videre for å finne sal som tilpasser seg hestens rygg på best mulig måte, samtidig som rytter skal føle seg komfortabel også. 

Vi skrur tiden tilbake til år 2015 med litt forhistorie.

Febrilsk leting etter ny sal startet med egen hest som plutselig ikke klarte å fatte gallopp på høyre hånd. Hun var fremdeles i stadig vekst som 5 åring da hun hadde lagt seg ut en del i muskelmasse og dermed også bredde. Jeg brukte den gang sal med utskiftbart bomjern, men selv om bomjernet var tilsynelatende bredt nok og passet hennes form, uten trykkpunkter, så lå ikke salen helt optimalt. 

Salen skled til høyre. Da ble det til å prøve å justere salen med en ordinær Mattes korringeringspad (halvpad). Dette gjorde det bare verre, og salen skled enda mer til siden. Flere pad'er ble testet, og det samme skjedde hver gang. Salen skled til siden.

I forbindelse med massasjestudiet lærte jeg heldigvis å sjekke hestens symmetri. Eller asymmetri som det egentlig er, fordi ingen hester er 100% like på begge sider.

Jeg fant ut at hesten var skjev den, men ikke der hvor en pad vanligvis dekker over. Hun var først og fremst rettere på sin høyre side, og hadde et søkk litt lengre nede bak skulderbladet. Dette gjorde at en vanlig pad ikke rakk ned.

 

Hele hestens høyre side måtte rett og slett "fylles ut" litt for å få det mer likt som venstre side. Løsningen ble å lage et eget innlegg klippet ut fra et liggeunderlag i fast skum. Etter masse prøving igjen, fikk jeg plassert innlegget slik at salen ble støttet opp på riktig sted.

Bildet viser hvordan man kan teste ut hvor innlegget må plasseres.

Bildet viser hvordan man kan utbedre sin sjabrak med en ekstra lomme dersom man må justere andre steder enn en vanlig halvpad. Her har også sjabraken innlegg i øverste lomme, som blir gradvis tykkere lengre nede. Les mer om skjev hest og hva du kan gjøre her.

På det tidspunktet hadde jeg fremdeles sal med bomjern og hesten viste at den fremdeles ikke var helt komfortabel med salen. Når man støtter opp en side med innlegg, så vil et bomjern rotere mer nedover på motsatt side når man løfter det litt opp i ene enden. Dette vil så klart skape ubehag hvis bomjernet ikke er bredt nok. Nå ble imidlertid problemet at det ikke fantes bredt nok bomjern til dette salmerket heller, så da måtte vi bytte sal igjen. - På denne tiden var det heller ikke et alternativ å bruke x-antall tusen på en dyr tilpasset sal, for å så måtte endre den pga unghest i endring. Noe jeg er sikker på at veldig mange kjenner seg igjen i.

Jeg begynte å teste forskjellige bomfrie alternativer. Dette var en egen jungel av saler i seg selv, om man ikke hadde nok med vanlige bomsaler fra før.

For det å finne en sal som klarer å kombinere komfort for både hest og rytter var ikke helt enkelt. I hvert fall ikke på lavere budsjett. Dette ble derimot veldig lærerikt, og jeg satt igjen med verdifull erfaring, spesielt i og med at jeg på den tiden også behandlet en del hester muskulært.

Bomfrie saler har en tendens til å være litt brede å sitte i. Har man problemer med hoftene så er det beste en sal med smal tvist (sete), noe som krever at salen har paneler som løfter salen litt opp fra ryggen.

Det nytter ikke uansett hvor myk salen er å sitte i, eller hvor godt den ligger på hesten hvis man ikke klarer å ri i den.

Mange bomfrie saler har heller ikke paneler. Det  krever at man gjerne er nødt til å bruke tilpasset pad for å løfte salen fra ryggraden. En slik pad er bra, men noen er meget tykke og blir dermed ustabilt under salen.

Etter å ha prøvd flere forskjellige typer, så kom jeg frem til at en eldre modell av Hidalgo sine saler med lærbom var den mest stabile. Denne var fleksibel, men fast nok til å holde formen over manken. Den hadde paneler som ga ryggradsfrihet, kunne justeres ekstra med shims eller bare korrigeringslommer i sjabrak'en. Ikke minst enkel å tilpasse også for enhver hesteeier ved å følge noen enkle trinn.

Den desidert beste testen av alle var å ikke skli rundt med salen når hoppetussaen av en hest jeg hadde fikk anfall og kastet seg rundt i vill fart i både "tide" og u-tide når hun trodde hun så noe i buskene.. eller bare en syklist som kom forbi ridebanen.. du aner ikke hvor mange ganger jeg har hengt som et leietau rundt halsen på henne..!

Illustrasjonsbilder hentet fra film hvor jeg såvidt har klart å henge på..

 

Kriterier jeg satt for å finne denne ultimate salen:

  • Bomfritt alternativ, fleksibel bomsystem eller utskiftbar bom

  • Kan lett tilpasses i bredden av hesteeier 

  • Sikre god skulderfrihet

  • God fleksibilitet, både i bredde og lengde samtidig som at salen holder formen uten å bli lefsete

  • God vektfordeling

  • Passe korte rygger

  • God kvalitet på materialene

  • mulighet for å justere panelene

  • enkel justering av lår/knestøtte

  • Brukervennlig; hesteeier kan selv klare å balansere salen ved hest i endring

Samarbeid med Hidalgo startet desember 2020 ettersom det var den eneste salprodusenten av bomfrie saler som skåret meget høyt utifra denne listen. Salene er fleksible men samtidig faste nok til å ikke gi etter fullstendig slik at føler seg utrygg og blir redd for å skli rundt. Det er mange tilpasningsmuligheter takket være de utskiftbare panelene, og kommer i forskjellig lær og prisklasser. Ikke minst har de utrolig mange forskjellige modeller for enhver gren, alt fra western, dressur, sprang, Working Equitation, ponnisal med mer.

Satsing på Hidalgo var igang og Korona inntraff..

Mange saler ble bestilt til Norge i 2020, men da fabrikken ble rammet av Covid-19 ble det store forsinkelser på salene. Alt ble satt på vent, og vi fikk kun inn noen få saler i 2021, noe som var svært uheldig.

År 2022

I vår fikk vi endelig en del av salene vi ventet på som nå har blitt lagt ut i nettbutikken og er tilgjengelig for prøving og salg. Disse finner du her.

Takket være Hidalgo sine kvalitetssaler håper jeg nå å kunne hjelpe flere hester og ryttere til å finne sin drømmesal, til og med til spranghester finnes det gode alternativer.

Vil du bli mer kjent med disse salene, kan du gå til siden Hidalgo Guide. Her finner du mye info, og enda mer kommer etter hvert. =)

 

 

Back to blog

Leave a comment